1 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Περισσότερες έγκυες γυναίκες και παιδιά πρέπει να λάβουν θεραπεία, λέει η UNICEF. Οι νέες μολύνσεις από τον HIV στα παιδιά έχουν ελαττωθεί, αλλά η επίτευξη του στόχου για μια γενιά ελεύθερη από το AIDS απαιτεί την παροχή θεραπείας σε περισσότερες έγκυες γυναίκες και παιδιά που ζουν με τον ιό HIV, ανακοίνωσε σήμερα η UNICEF.       Χάρη στην αξιοσημείωτη παγκόσμια δέσμευση, ο κόσμος έχει δει μια μείωση κατά 24% των νέων μολύνσεων από τον HIV σε παιδιά - από 430.000 το 2009 σε 330.000 το 2011.

Επίσης, από το Δεκέμβριο του 2011, πάνω από 100.000 περισσότερα παιδιά λάμβαναν αντιρετροϊκή θεραπεία σε σύγκριση με το 2010.

Όμως, λιγότερο από το ένα τρίτο των παιδιών και των εγκύων γυναικών λαμβάνουν τη θεραπεία που χρειάζονται, σε αντίθεση με τον παγκόσμιο μέσο όρο του 54% για τους ενήλικες συνολικά.

«Είναι απλά λάθος να έχουν οι ενήλικες διπλάσιες πιθανότητες από τα παιδιά να λάβουν τη θεραπεία που χρειάζονται», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF Anthony Lake. «Εξ ορισμού, μια γενιά ελεύθερη από το AIDS εξαρτάται από την προστασία των νεότερων και περισσότερο ευάλωτων από τη μόλυνση από τον HIV. Πρέπει να κάνουμε ακόμη περισσότερα για να βοηθήσουμε τις μητέρες και τα παιδιά που ζουν με τον HIV να είναι σε θέση να ζήσουν ελεύθεροι από το AIDS. Πρέπει εμείς οι ίδιοι να επαναδεσμευτούμε στην αύξηση του αριθμού των εγκύων γυναικών και των παιδιών που λαμβάνουν τέστ και θεραπεία μέσω των βασικών προγραμμάτων προγεννητικού ελέγχου και παιδικής υγείας.»

Η παροχή θεραπείας στις οροθετικές έγκυες γυναίκες δεν τις κρατά μόνο ζωντανές και υγιείς, αλλά αποτρέπει τη μετάδοση του HIV στα μωρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και του μητρικού θηλασμού. Η θεραπεία μπορεί επίσης να αποτρέψει τη σεξουαλική μετάδοση του HIV από μια οροθετική γυναίκα σε ένα υγιή σύντροφο.

Το έργο για τον τερματισμό των νέων μολύνσεων από τον HIV στα παιδιά μέχρι το 2015 και της διατήρησης των μητέρων τους στη ζωή είναι ένα βασικό στοιχείο της συνολικής δέσμευσης της UNICEF για την παιδική επιβίωση μέσω της Εκστρατείας «Δέσμευση για την Παιδική Επιβίωση - η Ανανέωση μιας Υπόσχεσης».
Στην Ελλάδα είχαν δηλωθεί έως το τέλος του 2011, 86 HIV οροθετικά παιδιά (κάτω των 13 ετών), τα 63 από αυτά (73,3%) είχαν μολυνθεί από τις μητέρες τους, τα 12 (14%) είναι πολυμεταγγιζόμενα, τα 6 (7%) μεταγγισθέντα και τα 5 (5,7%) ακαθόριστα (πηγή: ΚΕΕΛΠΝΟ 2011).

Περισσότερες πληροφορίες: www.unicef.gr