«Εγώ είμαι εγώ. Εσύ και εγώ, είμαστε εμείς.»

«Εγώ είμαι εγώ. Εσύ και εγώ, είμαστε εμείς»* έχει γράψει ο Γιάννης Ρίτσος και δε θα μπορούσε να αποτελέσει καλύτερη εισαγωγή για το θέμα του εθελοντισμού. Αφορμή, η 5η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού. Η λέξη εθελοντισμός κρύβει μέσα της το ρήμα «θέλω» που σημαίνει ότι είμαι εθελοντής γιατί το θέλω πραγματικά, γιατί αυτό που κάνω μ’ εκφράζει, μ’ αντιπροσωπεύει, ανταποκρίνεται στην ιδεολογία μου και στις αρχές μου. Θέλω και προσφέρω στο συνάνθρωπό μου, θέλω και προσφέρω στο περιβάλλον. Δε δέχομαι πως ο εθελοντής δεν περιμένει αντάλλαγμα. Αυτό είναι η μισή αλήθεια. Η ψυχική γαλήνη και ανάταση που νιώθει με την «προσφορά» είναι η άλλη μισή αλήθεια.
      Είμαστε όλοι μέρος ενός κοινωνικού συνόλου. Ο καθένας μας έχει δημιουργήσει το μικρόκοσμό του, με δεδομένα χαρακτηριστικά, αναλογίες, ρυθμούς και προτεραιότητες. Αυτοί οι μικρόκοσμοι έχουν κοινά σημεία επαφής και αλληλοεπικάλυψης, αλληλεπιδρούν, εξελίσσονται και ταυτόχρονα εξελίσσεται και ο καθένας μας ως άτομο και ως μέλος της κοινωνίας. Αν αποστασιοποιηθείς από αυτή τη διαδικασία παύεις να αποτελείς μέρος της εξέλιξης.
      Εθελοτυφλώντας και μένοντας απομονωμένος στον μικρόκοσμο, αγνοώντας τι συμβαίνει στην ευρύτερη κοινωνία, απλά χάνεις. Η αλήθεια είναι πως οι σημερινές καταστάσεις, συνθήκες και ρυθμοί ζωής που επικρατούν, μας βγάζουν από τη διαδικασία της «αλληλεπίδρασης» και  οι μικρόκοσμοί μας απομακρύνονται χάνοντας τα σημεία επαφής τους. Έτσι, απλά χάνεις. Έξω από το σπίτι σου, στη διπλανή γειτονιά, απέναντι στο βουνό, σε μια μακρινή χώρα, υπάρχουν συνθήκες και δεδομένα που σε αφορούν άμεσα. Γιατί αν οι συνάνθρωποί σου, αν το περιβάλλον στο οποίο ζεις και καλείσαι να μεγαλώσεις τα παιδιά σου είναι σε άσχημη κατάσταση τότε εσύ, όσο και να θεωρείς ότι πας μπροστά τελικά χαμένος βγαίνεις.
       Παλαιότερα, η κοινωνική συνείδηση ήταν εντονότερη από αυτή στις μέρες μας.  Σήμερα, ο εθελοντισμός είναι μέρος αυτής της κοινωνικής συνείδησης. Ο σύγχρονος εθελοντισμός αποτελεί μια ριζοσπαστική εμπειρία ζωής, κοινωνικής υπευθυνότητας, πειραματισμού και προσωπικής ολοκλήρωσης. Υποστηρίζουμε τον εθελοντισμό, τον ακολουθούμε και τον διαδίδουμε με τη βροντερότερη πράξη μας. Και ευτυχώς οι καλές πράξεις είναι μεταδοτικές.

Ρίτσος, Ανυπόταχτη Πολιτεία