Ο Ευεργετινός νυν και αεί

Ο Ευεργετινός νυν και αεί

Εκδότης: -
Συγγραφέας: Αρχίμ. Ιακώβου Κανάκη
Έτος: 2010
Σελίδες: 94
Δεσίμο: Μαλακό
ISBN: -

Λίγα λόγια από τον πρόλογο του βιβλίου: Με το βιβλίο αυτό θέλουμε να πούμε στους ανθρώπους, με βάση τα κείμενα του Ιερού Ευαγγελίου, ότι η πορεία για τη Θεοκοινωνία είναι απλή. Επιθυμούμε να μιλήσουμε για την πορεία αυτή, όπως τη δίδαξε ο Χριστός και οι Απόστολοί Του. Έτσι όπως τη δίδαξαν και τη διδάσκουν με τη ζωή τους και οι σύγχρονοι Γέροντες Παίσιος, Πορφύριος, Ιάκωβος, Αμβρόσιος, Εφραίμ και τόσοι άλλοι που ζουν ανάμεσά μας ιεροκρυφίως. Αφανείς στα μάτια των πολλών, αλλά τόσο εμφανείς στα μάτια του Θεού και των βασανισμένων ανθρώπων της εποχής μας. Τι απαντά ο Χριστός σε αυτόν που τον ρώτησε: «Διδάσκαλε, τι ποιήσας ζωήν αιώνιον κληρονομήσω;» Ο Χριστός είπε: «Αγαπήσεις Κύριον τον Θεό σου εξ όλης της ψυχής σου και εξ όλης της ισχύος σου και εξ όλης της διανοίας σου, και τον πλησίον σου ως σεαυτόν». Ο τόσος απλός και σαφής λόγος έδωσε μία δυνατή γροθιά στο γνωστό τότε θρησκευτικό κατεστημένο των Γραμματέων και Φαρισαίων, οι οποίοι συνεχώς κρεμούσαν στους ώμους των ανθρώπων φορτία «φορτία δυσβάστακτα».
Με αφορμή τον λόγο αυτόν του Χριστού, αλλά και τα κείμενα του Ιερού Ευεργετινού, θα καταθέσουμε μερικές σκέψεις απλές μεν, αλλά που μπορούν να ωφελήσουν ψυχές ανθρώπων, οι οποίοι ψάχνουν να βρουν τον Θεό. Θεωρούμε πως η πνευματική ζωή είναι απλή, θα πρέπει να είναι απλή. Παρατηρείται ένα φαινόμενο, ακόμα και στην εποχή μας, που έχει όμως τις ρίζες του πολύ παλιά, όταν οι χριστιανοί μπερδεύονται με τα πολλά «πρέπει» και «μη» και δεν γεύονται, δεν χαίρονται την πνευματική τους ζωή.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες του παρόντος να εύχονται για όλους τους ποιμένες της απανταχού της γης Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, οι οποίοι προσπαθούν, ο καθένας με τον τρόπο του και τα χαρίσματά του, να μεταδώσουν το μήνυμα του Ευαγγελίου στη δύσκολη εποχή μας. Να προσεύχονται να μη γινόμαστε η αιτία που οι άνθρωποι απομακρύνονται από την Εκκλησία, αλλά να ορθοτομούμε τον λόγο της αληθείας, ώστε να εφαρμόζεται ο λόγος του Κυρίου: «ίνα ίδωσιν ημών τα καλά έργα και δοξάσωσιν τον πατέρα ημών τον εν τοις ουρανοίς» .